Müller Péter: Megmondom, mi a nagy gond a feleségünkkel

Müller Péter: Megmondom, mi a nagy gond a feleségünkkel

Térjünk vissza a földre! Nézzünk most emberszemmel. Megmondom, mi a nagy gond a feleségünkkel.

Erről ritkán beszélünk, pedig ez a legnagyobb gond.

Hogy mindig ott van.

Ott van reggel, délben, este. És ott van mellettünk éjszaka, az ágyban. Ott van tavasszal, ősszel, nyáron, télen, és ha elutazunk egy idegen országba, kikapcsolódni, rendszerint jön velünk: hiába új a táj, még a felhők is — a feleség ugyanaz reggel, délben, este.

Jön velünk.

Mindig.

S ha nem követjük a statisztikai átlagot, mely szerint manapság a legtöbb párkapcsolatból előbb-utóbb elmenekülünk, akkor egy feleség lát minket fiatalon, érett korunkban, sőt vénemberként is.

Végigcsinálja velünk nemcsak az érzékiség vad kalandjait, de azt is, amikor a gondok miatt egyre impotensebbek leszünk; amikor hajnalban becsomagoljuk egy befőttesüvegbe összegyűjtött vizeletünket, hogy leadjuk az urológián. Az asszony ott van, amikor kitüntetést kapunk, s ott van, amikor ájultan kitolnak a műtőből, fogatlanul, és megmondják neki, hogy innen kezdve egy beteg emberrel kell leélnie az életét.

Előtte kezd hullani a hajunk. És lát minket kopaszon, csúnyán. Lát kora reggel, álmosságtól bedagadt szemekkel, kábán, és szeretethetetlenül vacak állapotban — mert mindig ott van.

És lát minket lelkileg is csúnyának. Lát gyáván, ijedten, idegesen, sőt hisztérikusan üvöltve is.

Látja, hogy mi van a szavaink mögött. Hogy amit másoknak mondunk, mennyire hazug.

Mindig ott van, s előbb-utóbb minden kiderül. Nem kell ahhoz politikusnak vagy művésznek lennünk, hogy egy asszony lássa: a férje nem az, akinek mutatja vagy képzeli magát.

Lehullott rólunk a maszkunk, még az általa ránk vetített illúzió is: szembesülnie kellett azzal, hogy valójában milyen emberek vagyunk.

És most jól figyelj: közelről nézve egyikünk sem szép!

Ha egy tizenhatszoros nagyító tükörben nézed az arcodat, megdöbbensz, milyen szőrökkel és zsírmirigyekkel teli, hepehupás bőrrel borított ráncos elefánt vagy. Éppen ott, ahol kellő távolságból a legszebbnek látnak. Nézd meg a szemedet. Amiről azt mondják: „tüzes tekintet”, közelről vizenyős, mocsár.

Es a lelkünkkel is ugyanígy van.

Ritkán öltözik ünneplőbe.

Vagyis ritkán élünk az eszményeink szerint.

Egy-egy társadalmi színjáték idejére összeszedjük magunkat. Megborotválkozunk. Felszínre hozzuk

„jobbik énünket”, arcunk fotózhatóvá válik, s tartani tudjuk a másoknak, s talán az önmagunknak szóló színvonalat is, de ebben az erőfeszítésben hamar kimerülünk. Mire hazaérünk, csakis a feleségünk tudja, hogy a szép cipőben fáj a lábunk, a nyakkendő fojtogat, a másoknak szóló kedvességünk mögül előbukkan a rosszkedvünk.

Csak ő tudja, hogy valóban mit gondolunk az emberekről, hogy mennyi félelem és megvetés van bennünk. Amit mások háta mögött mondunk, ő hallja, mert rendszerint neki mondjuk.

Látja, hogy magunkban is hányszor csalódunk.

Látja, mert mindig ott van – és nagyon közel van. Ez az, ami a házasságban a legnehezebb, s ami miatt ez a kapcsolat nem tartós.

Mert az elviselhetetlen, hogy valaki ennyire lásson minket.

Hamvas Béla azt mondta, hogy az ember a házastársával „igazságviszonyba” kerül.

Így igaz.

Nincs még egy olyan ember a világon, akivel ez megtörténhetne. Még az anyánkkal sem, mert ő – ha valóban éli az anya szerepét – olyan végtelenül szeret bennünket, hogy a varázsszemüvegét, mellyel bennünket lát, sohasem veszi le. Ráadásul ha felnövünk, elhagyjuk őt. Ilyen könyörtelen igazságviszonyba nem kerülünk sem az apánkkal, sem a gyermekünkkel, mert nem látnak bennünket mindig, és nem alszanak velünk egy ágyban egy életen át. A gyerekek előbb-utóbb elmennek. A barátainkkal ritkán jövünk össze. Szüleinkkel, ha megházasodunk, csak hébe-hóba találkozunk. És a testvérünktől – még akkor is, ha az ikertestvérünk – egy idő után elszakadunk, messzire kerülünk tőle.

Mindenki jön-megy.

Csak a feleség nem. Ő mindig ott van.

Talán csak a sziámi ikrek élik át az „összeteremtettségnek” ezt a széttéphetetlen állapotát.

Ha valaki azt mondja, „hazamegyek” – hacsak nem agglegény vagy nem munkásszálláson él – a feleségéhez megy, mert ő van otthon. Ő a „haza”.

Akik rosszul élnek egymással, azoknak nincs otthonuk. Homelessek.

Az egész világon nincs számukra egyetlen hely sem, ahol levehetik a cipőjüket, és ahol azok lehetnek, akik – esendő emberek.

Ezért valamennyi emberi kapcsolatunk közül a házasság a legszebb, a legnehezebb, s ha nem sikerül, a leggyötrelmesebb.

Igazságviszonyban élni egyetlen emberrel sem kell – csakis a házastársunkkal, mert ő mindig ott van.

Japánul a „feleséget” úgy mondják: okuszán.

Tudod, hogy a japán szavakat képek ábrázolják. Itt egy olyan képjelet látni, ahol az értékes rizsszemek egy ház legbelső, védett zugában vannak biztonságosan elrejtve. A rizs: az Élet, a Táplálék, a Minden.

Így aztán a képjel szó szerinti fordítása valahogy így hangozna: „A férfi legbensőbb titkainak tudója és védelmezője.”

Ez a feleség.

Nem értek a nyelvek tudományához, az eredet kutatásával sem foglalkoztam, de itt nem lehet nem észrevenni a magyar nyelv rokonságát a Távol-Kelet szemléletével, amikor azt mondjuk, hogy házaspár, házastárs, házasság.

Szavakkal ugyanazt mondjuk el, amit a japán egy képjellel üzen.

Ezek a magyar kifejezések nem „vagyonközösséget” jelentenek, hanem otthont, közös házat, hazát, ahol egymás benső titkairól mindent tudunk, s azt meg is óvjuk. Az Élet a ház legbelsőbb, védett zugában rejlik.

A magyar embernek a háza a hazája, és a felesége a házastársa. Es a házasságával egy kis egyházat alapít. (Csakis a magyarban nevezik így az eklézsiát – ami gyülekezetet jelent.)

Melyik nyelvben találsz még ilyen analógiát?

Magára a párkapcsolatra azonban két szavunk is van. Egy égi és egy földi.

A párkapcsolat égi vonatkozását a feleség szavunk jelöli. Vagyis a lelki, szellemi részét mondja ki, egyetlen szóban. Két fél találkozik, és újra Egész lesz.

Eggyé válik.

Valaha szétszakadtunk – most újra összeforrunk.

Azok a „magyar” angyalok, akik csodálatos nyelvünket lehozták valaha az ideák világából, azt üzenik:

„Ez a nagy találkozás akkor jön itt létre közöttetek a földön, amikor felismeritek, elsősorban te, a férfi, hogy a nőd nélkül fél ember vagy. Az voltál mindig is. De mostantól kezdve nem vagy az.

Eddig fél arcod, fél lelked, fél szíved és fél tested volt. Ezért élt benned örökös hiány és sóvárgás.

De most, hogy elveszed őt feleségül – megtaláltad a másik feledet, és lényed beteljesedik. Eddig csak férfi voltál, innen kezdve már Ember leszel. Es ha már belementünk bölcs nyelvünk titkaiba, elmondom azt is, hogy amikor eljegyezted a te szerelmes másik feledet, úgy nevezted, hogy ‘menyasszony’. Tudod, miért? Mert mi itt a szellemi világban azt látjuk, hogy nem most találkoztatok először! Ismeritek egymást a mennyből. Ott veszítettétek el egymást, a mennyben, s most újra itt vagytok, együtt! Sok asszony van a világon, de ez az egyetlen, akit a ‘mennyből’ ismersz, s ő, a menyasszonyod lesz a „menyegző” után a te feleséged.”

Ugye, milyen szép?

Ezek a szavak a találkozás szellemi vonatkozásairól beszélnek. A párkapcsolat földi jelentését pedig a házasság szavunk mondja ki: azt, hogy hazamegyünk egymásba. (Müller Péter)


Amennyiben nem szeretnél lemaradni a Pozitív gondolatok oldal friss híreiről, akkor menj a Facebook oldalunkra, klikkelj a “Követed” gombra, majd állítsd be a “Megjelenítés elsőként” opciót. Ellenkező esetben a Facebook nem biztos hogy megjeleníti számodra az oldalunk tartalmát!


Ha hiszel a angyalokban, és abban, hogy igenis léteznek és mindig körülöttünk vannak  segítő szándékukkal, oszd meg ezt a cikket!


Rontás elleni védelemért használd a Hamza kezet, amelyről bővebben az alábbi cikkben olvashatsz:

kattints ide–> Elhoztuk életedbe a védelmező Hamzát, Isten kezét. Fogadd szeretettel és add tovább! <– kattints ide

Csatlakozz motivációs csoportunkhoz itt:
POZITÍV GONDOLATOK FACEBOOK CSOPORT

Csatlakozz spirituális csoportunkhoz itt:
TESTI BETEGSÉGEK LEHETSÉGES LELKI OKAIVAL FOGLALKOZÓ CSOPORTUNK

Csatlakozz Szép idézetek, versek, képek, eredeti csoportunkhoz itt:

SZÉP IDÉZETEK, VERSEK, KÉPEK EREDETI CSOPORT

Csatlakozz kedvenc Facebook csoportunkhoz itt:
VIP MOTIVÁCIÓS FACEBOOK CSOPORTUNK

Csatlakozz Spirituális gondolatok csoportunkhoz itt:
ANGYALI GONDOLATOK CSOPORTUNK

Csatlakozz kedvenc Angyali csoportunkhoz itt:
ANGYALVARÁZSLAT FACEBOOK CSOPORTUNK

Csatlakozz keresztény gondolatok csoportunkhoz itt:
KERESZTÉNY GOLDOLATOK FACEBOOK CSOPORT

És a végén itt a kedvenc humor oldalunk is:
ANYÁM BOROGASS FACEBOOK OLDAL